Artykuły

Sommelier – znawca winnych tajemnic
Na większe uroczystości, na których organizację planuje się przeznaczyć dosyć pokaźny budżet, warto zaprosić człowieka nazywanego sommelierem. Z pewnością wybornie uświetni on całą imprezę, stanowiąc atrakcję, a może nawet „gwóźdź” programu. Należałoby jednak zacząć od przynajmniej pobieżnego zorie

Nie tylko na Południu
Rzeczą dość oczywistą dla większości z nas jest to, że wina wytwarza się przede wszystkim na południu, a więc tam, gdzie temperatury są wyższe. To naturalny i w pełni uprawniony wniosek, jednakże nie zawsze się tak dzieje. Generalnie niektóre gatunki winorośli można uprawiać z powodzeniem w różnyc

Wino i witamina B12
Ciekawie wygląda rola wina w kontekście wchłanialności przez nasz organizm innych składników odżywczych oraz witamin. Okazuje się, że również w tym aspekcie wino spełnia zadanie niemalże medycznego eliksiru, ponieważ uchyla w naszym ciele drzwi, przez które w głąb naszego ciała mogą przenikać dobro

Dionizje
Jeśli sięgnąć pamięcią, to najstarszym istniejącym świętem wina były starożytne greckie Dionizje. Była to uroczystość attycka wyprawiana na cześć boga wina, czyli Dionizosa, niekiedy zwanego też Bachusem. Te starożytne winne obchody rozpoczynały się zwykle od tak zwanej ‘pompe’, czyli imponującej p

Co to jest surowiec?
Surowiec to pojęcie, które można często spotkać w opisach dotyczących sposobów wytwarzania wina. Termin jest oznacza po prostu owoce, których użyjesz do stworzenia napoju. Czy raczej szerzej: jakikolwiek produkt spożywczy, z którego powstanie napój. W końcu wina, nalewki czy destylaty powstają nie

Świadome picie wina
Jak to jest? Czy lampka wina wypita do posiłku to przyjemna profilaktyka zapobiegania niektórym schorzeniom, czy może raczej dobre złego początki? Jak wiadomo, wszystko jest dla ludzi. Cała sztuka zaś w tym, by wiedzieć kiedy i ile można wypić. Badania podają różne hipotezy, jednak najpopularniejsz

Fermentacja w miazdze
Uzyskiwanie soku z owoców to często proces wymagający od osoby tworzącej wino największego nakładu sił. Zwłaszcza, gdy masz do czynienia z surowcem, który niechętnie oddaje sok, wykonanie wysokiej jakości moszczu to zadanie praco- i czasochłonne. Nic dziwnego, że świat domowego wytwórstwa trunków w

Staropolski bigos „lubi” wino
Wejdziemy teraz na grunt kuchni polskiej, bo wino w jej kontekście r ównież może odegrać i odgrywa znaczącą rolę. Polecamy restauracje, w której są dania kuchni polskiej warszawa. Zresztą nie od dziś. Niekoniecznie zdajemy sobie sprawę z tego, że pozycja wina na rodzimych stołach była przez lata bar

Rozsmakuj się w winie
Niestety, w naszym kraju raczej nie możemy mówić o tradycji picia wina. Z pewnością, w dużej mierze wynika to z faktu, że nie mamy również winiarskich tradycji, w odróżnieniu na przykład od Francuzów, Włochów czy też Hiszpanów, u których od wieków produkuje się ten zacny trunek. W dzisiejszych czas

Dobre praktyki przy otwieraniu
Oto mamy wino. Kupiliśmy butelkę, z którą wiążemy spore nadzieje. Zakładamy, że chodzi o wino jakie nabyliśmy w celach degustacyjnych, które chcemy wypić z ukochaną osobą, członkami rodziny lub w gronie przyjaciół. Bywa tak, że w sytuacjach niezobowiązujących nie przejmujemy się jakoś bardzo etyki

Winna ofensywa dyskontów
Polacy pokochali robić zakupy w dyskontach. Kilka ogólnopolskich sieci zapalczywie rywalizuje o klientów, którzy są kuszeni sprawnym marketingiem, szerokim asortymentem opartym w dużej mierze o marki własne, a także cenami, które potrafią być wyraźnie niższe aniżeli w małych sklepach osiedlowych. T