Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak chleb powszedni
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak chleb powszedni

Są kraje i domy, w których picie wina nie jest praktyką znaną jedynie przy uroczystych okazjach. Czasami wino staje się ważnym elementem codzienności, a spożywanie tego napoju jest silnie uwarunkowane kulturowo. Dotyczy to zwłaszcza państw mocno kojarzonych z produkcją wina, takich jak Francja, His

Chateau Pontet Canet
Gastronomia, artykuły spożywcze

Chateau Pontet Canet

Chateau Pontet Canet to jedno z niewielu win, któremu wymagający Robert Parker przyznał równe 100 punktów. Niełatwo zasłużyć sobie na taki wynik w winiarskim świecie. Czym Chateau Pontet Canet udało się przekonać surowych recenzentów? Wino jest określane jako klasyczne i pełne. To kwintesencja Pont

Hipokras. Najlepszy medykament
Gastronomia, artykuły spożywcze

Hipokras. Najlepszy medykament

Historia medycyny zmienia się wraz z postępem technologii. Dawniej nieuleczalne choroby są dzisiaj zupełnie niegroźne, za to metody, które stosowali nasi przodkowie dziś wydałyby się co najmniej kontrowersyjne. Jednak jedną z mniej inwazyjnych technik leczenia, a jednocześnie jedną z przyjemniejszy

Ocena degustatora wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ocena degustatora wina

Degustacje win należą raczej do przyjemnych zadań. Znawcy tych szlachetnych trunków zanim napiją się go potrafią ocenić wiele jego parametrów. Doświadczeni degustatorzy oceniając kwaśność wina dokładnie obserwują powierzchnię trunku w kieliszku. Im kwaśniejsze wino tym bardziej „lśni’. Matowość win

Winnice Toskanii
Gastronomia, artykuły spożywcze

Winnice Toskanii

Każdy, kto był w Toskanii i odwiedził tamtejsze winnice z pewnością chce tam powrócić i to nie raz. Przede wszystkim dla pejzażu. Bowiem w tym rejonie Włoch rosną przede wszystkim cyprysy i winorośle. Jest tam mnóstwo zabytków i pięknych budynków oraz niezwykle gościnni ludzie, którzy pokażą nam w

Finca Allende Rioja Aurus 2004
Gastronomia, artykuły spożywcze

Finca Allende Rioja Aurus 2004

Aurus to wino Rioja pochodzące z Finca Allende. Aurus jest tworzony w nastarszych winnicach. To oczywiście nie tylko zabieg marketingowy, ale ważny aspekt produkcji, który ma wpływ na poziom dojrzałości wina. Wiek krzewów, z których pochodzą owoce często przekracza 40 lat. Niezwykłe są również stos

Dobre szkło
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobre szkło

Szalenie istotnym elementem udanej degustacji i generalnie picia wina jest serwowanie go nie tylko we właściwej temperaturze, ale także w odpowiednim szkle. Rozwiązań jest sporo i niekoniecznie musimy przywiązywać się do sztywnego podziału na kieliszki do wina białego i do wina czerwonego. To podz

Wino: idealne na romantyczną kolację
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino: idealne na romantyczną kolację

Od lat wino jest trunkiem numer jeden podczas romantycznych kolacji. Obrazek pary siedzącej przy stoliku na którym stoi butelka wytrawnego wina łatwo zaobserwować zarówno we filmach, jak i prawdziwym życiu. Skąd wziął się taki stereotypowy scenariusz randki? Zdecydowanie nie jest to przypadek. Jed

Stereotypy dotyczące wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Stereotypy dotyczące wina

Wino to jeden z najpopularniejszych alkoholi. Piją je ludzie na całym świecie, chociaż oczywiście są takie kraje – najlepszym przykładem są tutaj Francja i Włochy – w których ten trunek stanowi właściwie element tradycji narodowej. Wino kojarzone jest ze szlachetnością i wyższą kulturą. Jego spożyw

Podstawowa zasada degustowania – niezwykle istotna
Gastronomia, artykuły spożywcze

Podstawowa zasada degustowania – niezwykle istotna

Wino – smukła ciekawa butelka i jej bogate wnętrze. Mówisz wino, myślisz przyjemność, wystarczy jedna lampka, aby się odprężyć i poczuć przyjemnie. Tak właśnie powinno być wybierane i degustowane, aby dobrać takie, które podczas picia będzie sprawiało nam przyjemność. Owa przyjemność jest zarazem na

Ocena wina- analiza wyników
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ocena wina- analiza wyników

Bardzo przyjemne etapy degustowania wina, poznanie organoleptyczne wszelkich wspaniałych smaków, zwieńczone jest dokładną analizą wszystkich poznanych aromatów. Podczas degustacji powinniśmy posiadać długopis oraz kartkę, na której zapisywać będziemy nasze spostrzeżenia, uwagi oraz zaznaczać te naj

Marynowanie mięs
Gastronomia, artykuły spożywcze

Marynowanie mięs

Sposobów na serwowanie mięs jest bardzo wiele i tak naprawdę każdy gatunek mięsa jesteśmy w stanie przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Wszystko zależy od naszej kreatywności oraz indywidualnych upodobań. Najbardziej podstawowy typ obróbki to gotowanie. Gotowany drób czy dobra wołowina rest

Nie tylko na Południu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nie tylko na Południu

Rzeczą dość oczywistą dla większości z nas jest to, że wina wytwarza się przede wszystkim na południu, a więc tam, gdzie temperatury są wyższe. To naturalny i w pełni uprawniony wniosek, jednakże nie zawsze się tak dzieje. Generalnie niektóre gatunki winorośli można uprawiać z powodzeniem w różnyc

Wino i witamina B12
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino i witamina B12

Ciekawie wygląda rola wina w kontekście wchłanialności przez nasz organizm innych składników odżywczych oraz witamin. Okazuje się, że również w tym aspekcie wino spełnia zadanie niemalże medycznego eliksiru, ponieważ uchyla w naszym ciele drzwi, przez które w głąb naszego ciała mogą przenikać dobro

Co to jest surowiec?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Co to jest surowiec?

Surowiec to pojęcie, które można często spotkać w opisach dotyczących sposobów wytwarzania wina. Termin jest oznacza po prostu owoce, których użyjesz do stworzenia napoju. Czy raczej szerzej: jakikolwiek produkt spożywczy, z którego powstanie napój. W końcu wina, nalewki czy destylaty powstają nie

Świadome picie wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Świadome picie wina

Jak to jest? Czy lampka wina wypita do posiłku to przyjemna profilaktyka zapobiegania niektórym schorzeniom, czy może raczej dobre złego początki? Jak wiadomo, wszystko jest dla ludzi. Cała sztuka zaś w tym, by wiedzieć kiedy i ile można wypić. Badania podają różne hipotezy, jednak najpopularniejsz

Fermentacja w miazdze
Gastronomia, artykuły spożywcze

Fermentacja w miazdze

Uzyskiwanie soku z owoców to często proces wymagający od osoby tworzącej wino największego nakładu sił. Zwłaszcza, gdy masz do czynienia z surowcem, który niechętnie oddaje sok, wykonanie wysokiej jakości moszczu to zadanie praco- i czasochłonne. Nic dziwnego, że świat domowego wytwórstwa trunków w

Staropolski bigos „lubi” wino
Gastronomia, artykuły spożywcze

Staropolski bigos „lubi” wino

Wejdziemy teraz na grunt kuchni polskiej, bo wino w jej kontekście również może odegrać i odgrywa znaczącą rolę. Polecamy restauracje, w której są dania kuchni polskiej warszawa. Zresztą nie od dziś. Niekoniecznie zdajemy sobie sprawę z tego, że pozycja wina na rodzimych stołach była przez lata bar

Rozsmakuj się w winie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Rozsmakuj się w winie

Niestety, w naszym kraju raczej nie możemy mówić o tradycji picia wina. Z pewnością, w dużej mierze wynika to z faktu, że nie mamy również winiarskich tradycji, w odróżnieniu na przykład od Francuzów, Włochów czy też Hiszpanów, u których od wieków produkuje się ten zacny trunek. W dzisiejszych czas

Dobre praktyki przy otwieraniu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobre praktyki przy otwieraniu

Oto mamy wino. Kupiliśmy butelkę, z którą wiążemy spore nadzieje. Zakładamy, że chodzi o wino jakie nabyliśmy w celach degustacyjnych, które chcemy wypić z ukochaną osobą, członkami rodziny lub w gronie przyjaciół. Bywa tak, że w sytuacjach niezobowiązujących nie przejmujemy się jakoś bardzo etyki

Winna ofensywa dyskontów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Winna ofensywa dyskontów

Polacy pokochali robić zakupy w dyskontach. Kilka ogólnopolskich sieci zapalczywie rywalizuje o klientów, którzy są kuszeni sprawnym marketingiem, szerokim asortymentem opartym w dużej mierze o marki własne, a także cenami, które potrafią być wyraźnie niższe aniżeli w małych sklepach osiedlowych. T