Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Smak wina niekoniecznie dla koneserów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Smak wina niekoniecznie dla koneserów

Wybór wina najodpowiedniejszego na prezent zależy od bardzo wielu czynników. Kiedy jednak wiemy, że osoba, dla której podarunek ma być przeznaczony niekoniecznie przepada za winem wytrawnym, natomiast wino słodkie wydaje się być zbyt słodkie, wtedy możemy pójść na kompromis i wybrać gatunek, który

Szkło w winiarstwie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szkło w winiarstwie

Czym jest szkło? Odpowiedzi mogą paść tysiące. Jednak w winiarstwie szkło bywa rozumiane specyficznie. W ten sposób możesz określić właściwie wszystkie naczynia, które są wykorzystywane w procesie tworzenia trunku. Mowa na przykład o gąsiorach, czyli wielkich bulwiastych naczyniach, w których prowa

Odpowiednie kieliszki to podstawa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Odpowiednie kieliszki to podstawa

Wino jest szlachetnym napojem, który wymaga odpowiedniego traktowania. Sok owocowy można przechowywać niemal w dowolnym naczyniu, a następnie przelać do wybranego szkła i pić – powoli lub szybko. Takie kwestie nie mają znaczenia w przypadku większości napojów, ale wino jest inne. Dobre wino posiada

Stawiamy na kolor biały
Gastronomia, artykuły spożywcze

Stawiamy na kolor biały

Wybór odpowiedniego prezentu zawsze wymaga niemałej burzy mózgów. Nawet jeśli mamy opracowany wstępny koncept – kupujemy alkohol, najlepiej wino, nadal pojawiają się pewne problemy i decyzje, które należy podjąć. Przede wszystkim główne dylematy dotyczą rodzaju wina, a dla osób, które nie znają się

Pobudzenie dla przeciwutleniaczy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pobudzenie dla przeciwutleniaczy

Zapewne wielu z czytelników zetknęło się już z pojęciem przeciwutleniaczy, zwanych również antyoksydantami. Stanowią one jeden z bardziej wartościowych typów związków chemicznych jakie występują w żywności i napojach w ograniczonym zakresie, a które mają kapitalny wpływ na organizm człowieka. Przed

Bąbelki rozweselające każde przyjęcie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Bąbelki rozweselające każde przyjęcie

Wino musujące to ostatnio hit wszystkich przyjęć. Według oficjalnych definicji jest to rodzaj wina o odpowiednim nasyceniu dwutlenku węgla, wytwarzanym w procesie fermentacji lub dodawanym w późniejszym okresie, sztucznie, dzięki czemu zapewniony jest niesamowity, przyjemny smak i doznania spowodow

Dobre wino – tajemnica dojrzewających składników
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobre wino – tajemnica dojrzewających składników

Wymienienie najstarszych win świata graniczy z cudem, bowiem od wielu lat produkowane są niezliczone ilości butelek, które zawierają wyjątkowe kompozycje smakowe. Tym bardziej, że zestawienie to musiałoby zostać przede wszystkim rozdzielne na poszczególne grupy, rozgraniczające region z których się

Winiarskie statystyki produkcyjne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Winiarskie statystyki produkcyjne

Rok 2012 nie należał do najbardziej optymistycznych w działalności producentów wina. Otóż, w tym właśnie czasie Ministerstwo Rolnictwa podało do oficjalnej wiadomości informację, iż całościowa produkcja winnego trunku w roku 2012 jest o ponad 15% niższa niż to miało miejsce w roku poprzednim. Opie

Tradycyjne japońskie sake
Gastronomia, artykuły spożywcze

Tradycyjne japońskie sake

Sake to jeden z najbardziej znanych elementów japońskiej tradycji. Tak nazywane jest wino, którym Japończycy raczą się od wieków. Tradycja produkowania i spożywania sake jest niemal tak stara jak tzw. nasza era. Początki sake, zgodnie z obecnym stanem wiedzy, sięgają aż III wieku. To znaczy, że jap

Wino na długowieczność
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino na długowieczność

Długie życie to często synonim szczęścia. Wiele bajek kończy się słowami „żyli długo i szczęśliwie”, a jedno z najpopularniejszych życzeń brzmi „sto lat”. Na tych, którym udało się dotrwać tak sędziwego wieku z reguły patrzymy z dużym podziwem. A jednocześnie zazdrością, bo sami chcielibyśmy poznać

Diabeł tkwi w szczegółach - również przy produkcji wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Diabeł tkwi w szczegółach - również przy produkcji wina

W trakcie przeprowadzania procesu domowej produkcji wina zaleca się zwracać szczególną uwagę na sprawy z pozoru nie należące do najważniejszych kwestii. Choćby pojemność naczynia, w którym to mamy zamiar, w wyniku procesu fermentacji, otrzymać wino – pamiętajmy, że najlepiej, aby objętość płynu owo

Gronowe czy likierowe?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gronowe czy likierowe?

Wiemy, że wina słodkie mają swoich zwolenników, więc warto zaspokajać te potrzeby. W każdym kraju o bogatej tradycji winiarskiej produkuje się zarówno wina wytrawne, jak i słodkie. Te ostatnie trafiają w gusta tych, którym nie odpowiada winna cierpkość i które lubią delektować się winem przez dłużs