Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Garbniki i fenole
Gastronomia, artykuły spożywcze

Garbniki i fenole

Zarówno garbniki, jak i fenole to organiczne związki, które są bardzo pożądane w winie. Dlaczego? Ponieważ mają szereg właściwości – korzystnych zarówno dla samej jakości trunku, jak i organizmu spożywającego. Fenole to właściwie podgrupa garbników. Fenole uważa się za szczególnie korzystne, jednak

Ulga dla żołądka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ulga dla żołądka

Dziś wino nie jest traktowane wprost jako lekarstwo, choć jak wiemy były takie czasy i trwały bardzo długo. Prawda jest jednak taka, że dany produkt nie musi być uznany przez medycynę i zapisywany na receptach, aby jego dobroczynny wpływ na organizm ludzki był faktem. Wino jest zdrowe i nauka to st

Działanie bakteriobójcze
Gastronomia, artykuły spożywcze

Działanie bakteriobójcze

Smakosze wina cenią je nie tylko za aromat i smak, ale również za poboczne cechy tego trunku składające się sumarycznie na jego szlachetność. Osoby, które traktują wino jak napój wyjątkowy wiedzą, że leżakowanie generalnie podnosi walory win. Oczywiście istotne są warunki w jakich będziemy przechow

Galaretka z wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Galaretka z wina

Wino daje bardzo ciekawe możliwości wszystkim tym, którzy chcą docenić jego walory i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Możemy pić wino jako zwykły napój – popijać nim posiłki, parować z konkretnymi produktami, takimi jak sery lub też wykorzystywać w kuchni do przyrządzania marynat, sosów oraz zu

Wino. Najlepsze na randkę
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino. Najlepsze na randkę

Wino jest chętnie spożywane we wszystkich krajach tzw. pierwszego świata. Szczególnie cenione jest w Europie Zachodniej, gdzie trunek często traktuje się z dużym szacunkiem. Francuzi lub Włosi mają własne rytuały i zasady dotyczące spożywania napoju. W Polsce wino nie jest aż tak cenione, jednak do

Rodzaj wina zależy od rodzaju posiłku
Gastronomia, artykuły spożywcze

Rodzaj wina zależy od rodzaju posiłku

Wybitny uczony Ludwik Pasteur powiedział kiedyś, że „ posiłek bez wina jest jak dzień bez słońca”. Dobrze pamiętać o tym powiedzeniu, będąc organizatorem różnego typu uroczystości. Istnieją trzy absolutnie podstawowe zasady, z którymi należy się dokładnie zaznajomić, zanim na eleganckim stole pojaw

Wino jako element kultury
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino jako element kultury

Tam, gdzie spożycie wina jest wysokie w sposób naturalny kształtuje się również cała kultura jego picia, która zwykle ma wielowiekową tradycję. Tak się bowiem składa, że kraje, które są czołowymi producentami wina były nimi także wiele lat temu. Jest tam normalne, że wina wokół jest sporo i że wszy

Jak chleb powszedni
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak chleb powszedni

Są kraje i domy, w których picie wina nie jest praktyką znaną jedynie przy uroczystych okazjach. Czasami wino staje się ważnym elementem codzienności, a spożywanie tego napoju jest silnie uwarunkowane kulturowo. Dotyczy to zwłaszcza państw mocno kojarzonych z produkcją wina, takich jak Francja, His

Chateau Pontet Canet
Gastronomia, artykuły spożywcze

Chateau Pontet Canet

Chateau Pontet Canet to jedno z niewielu win, któremu wymagający Robert Parker przyznał równe 100 punktów. Niełatwo zasłużyć sobie na taki wynik w winiarskim świecie. Czym Chateau Pontet Canet udało się przekonać surowych recenzentów? Wino jest określane jako klasyczne i pełne. To kwintesencja Pont