Najczęściej nie stanowią dania głównego, więc podawane są, jako pierwsza część całego obiadu.

Bazą do tego rodzaju zup są wywary zarówno mięsne jak i warzywne. Pomimo, iż mamy możliwość zakupu substytutu, jakim są gotowe kostki z esencjonalnymi wywarami, warto raz na jakiś czas przygotować swoje własne buliony. Wystarczy zakupić odpowiednie produkty, ugotować, poporcjować i zamrozić. Będziemy wtedy mieli możliwość szybkiego wykorzystania takiej bazy, jednocześnie ciesząc się jej walorami smakowymi jak i bogactwem witamin.

Do takiej bazy dodajemy tylko odpowiednie warzywa i w ciągu kilku chwil możemy otrzymać zupę stanowiącą bardzo pożywny posiłek, która po zmiksowaniu przybiera konsystencję kremu.

W zależności od dostępności warzyw sezonowych możemy delektować się kremami szparagowymi, groszkowymi, brokułowymi, szczawiowymi, dyniowymi czy też zrobionymi ze świeżych pomidorów. Gama możliwości jest bardzo duża, ponieważ wykorzystać w tym celu możemy tak naprawdę wszystkie dostępne warzywa tworząc, co chwilę coś nowego i smacznego.