Podczas dokonywania wyboru poszczególnego rodzaju wina, ważną dla nas informacją będzie to, z jakiego szczepu zostało wyprodukowane. Taka informacja nie zawsze znajduje się na etykiecie. Na podstawie szczepu można wstępnie określić właściwości danego wina. Jeśli nie mamy podstawowej wiedzy na temat wina, najlepiej wybrać się do profesjonalnego sklepu winiarskiego. Uzyskamy w nim wszelkie informacje dotyczące nie tylko szczepów wina, ale również tajników jego produkcji.

Wina białe i czerwone powstają z różnych szczepów. Jednym z najpopularniejszych szczepów, który stosowany jest do produkcji wina czerwonego, jest cabernet sauvignon. Cechą charakterystyczną tych win jest porzeczkowy aromat. Często można wyczuć także korzenną bądź ziołową nutę. W większości przypadków wina powstałe z tych szczepów nadają się do leżakowania. Równie popularnym szczepem jest pinot noir. Takie wino cechuje się bogactwem aromatów owocowych. Zazwyczaj ma jaśniejszą barwę w porównaniu do innych win.

Wina białe mogą powstawać ze szczepu sauvignon blanc. Szczep ten uprawiany jest w wielu krajach, takich jak np. Francja czy Chile. Ma bardzo intensywny aromat, dzięki któremu zyskuje wielu zwolenników. Typowym szczepem, z którego produkowane są wina białe jest także riesling. Szczep ten jest szczególnie popularny w Niemczech. Cechą charakterystyczną tego szczepu jest aromat, który jest bardziej intensywny w porównaniu do innych szczepów. Z tego szczepu najczęściej powstają zarówno słodkie, jak i musujące wina.