Winomierz to praktyczne narzędzie, które warto mieć na wyposażeniu, jeżeli często zajmujesz się produkcją wina. Sprzęt tego rodzaju pomoże Ci w przygotowaniu dokładnie takiego napoju, jaki chcesz uzyskać. A dokładniej, pozwoli na kontrolowanie słodkości i – w pośredni sposób – mocy powstającego wina. Winomierz jest zwany także aerometrem i jest najczęściej wykorzystywany do sprawdzania właśnie poziomu alkoholu w cieczy. Warto jednak pamiętać, że przyrząd nie podaje wprost mocy trunku. Winomierz posiada skalę, na której możesz sprawdzić jedynie stężenie cukru w stopniach Ballinga. Jeśli ta skala nic Ci nie mówi, nie musisz się przejmować. Wynik na miarce wystarczy porównać do tabeli, która jest dołączana do winomierza lub którą znajdziesz w sieci.

Możesz więc skupić się jedynie na manualnej obsłudze przyrządu. Nie jest to trudne. Trzeba tylko nalać do probówki winomierza badaną ciecz, a następnie umieścić w niej element z miarką – czyli właściwy winomierz. Górny menisk cieczy wskaże poziom na podziałce. To należy przyjąć jako wynik pomiaru. Winomierz bywa mylony z alkoholomierzem. Tymczasem są to dwa odrębne przyrządy i nie mogą być stosowane zamiennie. Alkoholomierz podaje wprost zawartość alkoholu etylowego w danej cieczy, jednak wynik jest wiarygodny jedynie w przypadku płynów nie zawierających cukru.

Dlatego stosowanie alkoholomierza przy produkcji wina mija się z celem, a konieczne jest zastosowanie winomierza i przeliczenie wyników pomiaru według tabeli.

restauracja Warszawa centrum