Dobór odpowiedniego wina do potrawy to trudna sztuka. Na sklepowych półkach można spotkać wina czerwone, białe i różowe, słodkie i wytrawne, z różnych krajów i szczepów. Warto wiedzieć, że inne wino podaje się do mięsa czerwonego, białego, a jeszcze inne do ryb. Poniżej kilka podpowiedzi czym się kierować przy wyborze tego trunku do wołowiny i jagnięciny, aby nie popsuć smaku zarówno wina, jak i mięsa, a go podkreślić i wydobyć najlepsze walory smakowe. Istnieje zasada, że wina czerwone należy komponować z czerwonym mięsem, a białe z białym.

Oczywiście, nic się nie stanie, jeśli będziemy eksperymentować i znajdziemy odpowiednie białe wino do wołowiny. Trzeba wiedzieć, że duże znaczenie mają użyte składniki oraz sos. Należy pamiętać, że jeśli wołowina lub jagnięcina duszona jest w winie, to samo wino powinno zostać podane do potrawy. Lekkie wina czerwone o subtelnym zapachu pasują do delikatnie przyrządzonych, niekrwistych mięs czerwonych, na przykład pieczeni wołowej. Wołowina duszona, oblana tłustym i mocno doprawionym sosem, dobrze komponuje się z czerwonym winem wytrawnym o ciężkim bukiecie i intensywnym aromacie.

Smak wina musi zniwelować wyrazistość ostrego smaku mięsa wołowego. Idealnym wyborem będzie wino z Bordeaux lub merlot. Podobnie należy dobierać wino do jagnięciny. Mięso grillowane i duszone ma bardzo intensywny aromat oraz jest tłuste. Z tego powodu należy serwować do takiej potrawy wina o bogatym bukiecie, których smak długo pozostaje w ustach.

Może to być popularne wino ze szczepu cabernet sauvignon.