Od lat spotykamy się z opinią, że lampka wina do obiadu, czy kolacji ma prozdrowotny charakter, jest to bardzo budujące stwierdzenie tym bardziej, że wino to bardzo smakowity i delikatny alkohol. Duży wybór jego rodzajów wpływający na odrębne smaki, pozwala na odkrycie tych najbardziej odpowiednich. Wiele podziałów uzależnionych od szczepów, kolorów, wytrawności, regionu pochodzenia, czy samego sposobu wytwarzania wpływa na bardzo bogatą ofertę. Nie ulega, więc wątpliwości, że podjęcie decyzji, która butelka będzie najodpowiedniejsza nie jest łatwy. Decyzję utrudnia dodatkowo fakt, że w zależności od rodzaju posiłku, charakteru spotkania, a nawet pory roku powinno się wybierać odrębne gatunki.

Bardzo często sugerujemy się opinią innych, czasem przypadkowym zasugerowaniem, czy też w drugą stronę nie poszukujemy nowych smaków i wiernie pozostajemy przy znanym gatunku. Niemniej jednak samo wino ma w sobie jakąś moc, może ze względu na swoją elegancką formę wpływa pozytywnie na nastrój podczas posiłku, dlatego też stało się nieodzownym elementem podczas wielu spotkań, ale też miłych codziennych wieczorów. Wobec tego może warto by się zastanowić, jak to właściwie jest z powszechnie panującą opinią, że wino im starsze tym lepsze. Czy faktycznie dobrze jest odłożyć je na półkę i dać mu trochę poleżakować? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, gdyż wpływa na to wiele istotnych czynników, które decydują o takim stwierdzeniu. Niemniej jednak z pewnością nie wszystkie butelki nadają się do spożycia po kilku latach.