To, że jest wiele gatunków różnych win wie większość z nas. Jednak z pozycji doświadczonego degustatora sytuacja przybiera dużo większych rozmiarów niż na się może wydawać.

Rodzajów różnych win jest mniej więcej tyle ilu jest producentów. Każde wino, które poddaje się ocenie osobno ma wartościowane złożone parametry i czynniki składające się na opinię końcową.

Dlatego właśnie kiper oprócz wyczulonego zmysłu zapachu i smaku musi posiadać także obszerną wiedzę dotyczącą wszystkich zagadnień z winem związanych. Wina z różnych części świata będą się różniły między sobą pomimo, że są wytworzone z tych samych odmian winogron.

Ma bowiem na to wpływ nie tylko klimat, ale także pora zbiorów, metoda produkcji trunku, proporcje składników a także przechowywanie czy rodzaj beczek albo butelek, w których leżakują. Jak widać jest sporo czynników, które decydują o jakości i smaku wina.

Aby dokładnie je ocenić i sklasyfikować degustator musi działać w skupieniu i wykorzystać sporą wiedzę, aby dokonać tego poprawnie i trafnie. Dla laika może się to wydawać banalne, jednak zarówno wytwarzanie wina, jak i jego ocena to prawdziwa sztuka, dla której potrzeba niemałego doświadczenia i posiadania obszernej wiedzy.

Dzięki takim specjalistom mamy pewność, że wina są sklasyfikowane jakościowo, a idąc do sklepu z winami możemy liczyć na fachowe doradztwo i zakup trunku według naszych oczekiwać. Dlatego warto pytać fachowców i zdawać się na ich opnie, gdyż mają oni dostateczną wiedzę aby pomóc nam w dokonaniu właściwego wyboru przy zakupie.