Spożywanie trufli w towarzystwie wina to wręcz niebiańskie doznania dla naszych kubków smakowych. Nie bez powodu uważa się takie połączenie za niezwykle szlachetne. Trufle są grzybami, które uwodzą zdecydowanym smakiem i intensywnym zapachem.

Warto wiedzieć, że trufle można podzielić na białe i czarne. Największą popularnością cieszą się te pierwsze i występują we Włoszech w regionie Asti i Alba. Są także uważane za brylanty w kuchni i osiągają niebagatelne ceny.

Czarne natomiast można znaleźć w dolinie Rodanu. Poza tym ten grzyb występuje także w Hiszpanii, Australii i na Bałkanach. Do trufli białej zazwyczaj podaje się wino czerwone, z kolei do czarnej wino białe.

Jednakże decyzja, które wino białe lub czerwone wybrać, nie będzie łatwą. Trufle wydzielają charakterystyczne aromaty, w których można wyczuć nutę orzechów, piżma, siarczki czy nafty. Co ciekawe, czasem trufle wydzielają akcenty zapachowe, które działają podobnie jak afrodyzjaki.

Z tego powodu zaserwowane wino musi mieć odpowiedni smak. Utarło się również stwierdzenie, że trufle powinny być serwowane z najdroższymi winami, ale nie zawsze musi tak być. Do dań z białymi truflami najlepiej pasują wina o intensywnym aromacie.

Mogą to być wina piemonckie, barolo czy barbaresco. Z kolei czarne trufle dobrze czują się w towarzystwie ciężkich burgundów oraz czerwonych win z Bordeaux. Dobrze komponują się także z aromatycznym chardonnay z północnych Włoch, który dojrzewał na osadzie.

Ponadto nie można zapominać o sherry o oryginalnym i dojrzałym aromacie orzechów i prażonych migdałów.