Chyba każdy z nas wie, że istnieje taki alkohol, jak wino, jednak sporo ludzi w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego, w jaki sposób się je wytwarza. Powiedzmy więc kilka słów o tym jakże szlachetnym trunku. Otóż wino jest napojem alkoholowym, który powstaje w procesie fermentacji moszczu winogronowego. Sam proces wytwarzania tego trunku określa się mianem winifikacji, a trwa on od odebrania dojrzałych winogron, aż do butelkowania. Oczywiście, wino jest bardzo popularnym alkoholem. Przykładowo tylko w 2012 roku jego produkcja została oszacowana na 252 miliony hektolitrów. Jak łatwo się domyślić, krajami, które wypuściły go na rynek w największej ilości, były Francja i Włochy – w tych państwach produkcja wina jest już właściwie tradycją, a francuskie i włoskie trunki są uznawane za najlepsze na świecie.

W Polsce również możemy znaleźć winnice, chociaż jest ich bardzo mało. Wino wytwarza się z gron dojrzałych winorośli – przede wszystkim przydatna jest tutaj winorośl właściwa. W mniejszym stopniu korzysta się z tak zwanych odmian hybrydowych, które zawierają geny innych winorośli. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak trudno jest zrobić dobre wino – ta trudność ma, oczywiście, przełożenie na cenę rynkową omawianego trunku. Sam proces produkcji jest nieco różny w różnych winnicach, a na przestrzeni lat był on wielokrotnie modyfikowany. Dlatego też świat win jest tak różnorodny. Zasadniczo, wina dzieli się na słodkie i wytrawne.

Każdy z tych rodzajów pasuje do innych potraw i powinien być nieco inaczej podawany.