Naukowcy zajmujący się wszelkimi zagadnieniami związanymi z winem oraz jego historią, z roku na rok dochodzą do coraz to bardziej zaskakujących wniosków. Konkretnie chodzi o to, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, wino było produkowane znacznie wcześniej niż nam się to do tej pory wydawało. Potwierdzono ponadto, że do samego uprawiania winorośli najbardziej wskazane są gleby określane mianem ubogich, a także warunki, w których roślina nie posiada nadmiaru wody pozbawiającej późniejsze wino pożądanej ilości cukrów, ani też nie dostarcza się owej winorośli zbyt dużych dawek słońca, jako że wpływa to niekorzystnie na przyszłą kwasowość wina. Informacją wiarygodną, bo dowiedzioną przez najlepszych badawczy jest także to, że do dnia dzisiejszego udało się wytworzyć podczas produkcji wina aż kilka tysięcy różnych szczepów winnych, które w sposób zdecydowanie niebagatelny przyczyniają się do tak istotnych cech winnego trunku jak jego aromat, barwa, czy trwałość.

Dobrze jest jednocześnie zdawać sobie sprawę z faktu, że podczas produkcji wina, jego otrzymany szczep pełni niejako rolę swoistej tożsamości trunku, czegoś co nadaje temu szlachetnego napojowi własną, niepowtarzalną osobowość. Szczep odgrywa także jeszcze jedną, godną uwagi rolę, a mianowicie – niejednokrotnie od jego nazwy bierze swoją nazwę również samo wino. Chcąc wyprodukować dobre wino należy być prawdziwym jego pasjonatem, a także człowiekiem skorym do ciągłego poszerzania swojej wiedzy w dziedzinie winiarstwa, w dodatku niepozbawionym sporej dozy wrodzonej cierpliwości. Zagadka pozyskania prawdziwie jakościowego wina tkwi bowiem w znacznym stopniu w samym czasie, a konkretnie jego przedziale, który bywa wcale niekrótki.