Prowansja kojarzy się z regionem turystycznym, jednak obszar ten słynie również z wyjątkowych win. W regionie tym produkuje się zarówno czerwone, jak i białe wina. Prowansja słynie jednak z wytwarzania win różowych. Przez wiele lat wina prowansalskie nie były szczególnie doceniane. To się jednak zmieniło po zastosowaniu określonych szczepów winogron. Obecnie wina prowansalskie mogą z powodzeniem konkurować z winami Bordeaux. W Prowansji panuje dość stabilny klimat, przez co w całym regionie nie ma takiego znacznego zróżnicowania, co w pozostałych przypadkach. W odróżnieniu od większości rodzajów win, te prowansalskie zazwyczaj nie dojrzewają w dębowych beczkach. Jakie wina z tego regionu zasługują na szczególne wyróżnienie?

Z pewnością będzie to Bandol. Jest to wysokiej jakości wino czerwone, które dojrzewa przez minimum kilkanaście miesięcy. Produkowane jest z lokalnych szczepów winogron. Wino to cechuje się aromatem typowych dla Prowansji ziół. Bardzo charakterystycznym winem dla Prowansji jest Bellet. Wielu znawców twierdzi, że po jego skosztowaniu wyczuwa nutkę wiśni i wanilii. Bellet produkowane jest zarówno w wersji białej, jak i czerwonej. Wino to dojrzewa przez kilka lat, dzięki czemu uzyskuje właściwy sobie smak i aromat. Miłośnicy białego wina z pewnością docenią wyjątkowy smak Cassis. Ma ono owocowy aromat i orzeźwiający smak. W Prowansji niemal każdy rodzaj wina spożywa się w niskiej temperaturze. Bardzo często wina te spożywane są z typowymi, prowansalskimi potrawami i ziołami.