Wina wytrawne stanowią większość win, które produkowane są na całym świecie. Zazwyczaj nie zawierają cukru. Jeśli uda nam się znaleźć w nich cukier, będą to śladowe ilości. To również sprawia, że wina wytrawne charakteryzują się niską kalorycznością. Wyróżniamy wina wytrawne białe, różowe i czerwone. Zazwyczaj wina czerwone mają bardziej intensywny aromat i cięższy bukiet. Wina wytrawne zwykle podaje się do dań głównych i przystawek. Białe jest doskonałym uzupełnieniem potraw rybnych i owoców morza. Również świetnie pasuje do dań z białych mięs oraz chudych serów.

Ponadto nadaje się do zimnych przekąsek takich jak wędliny, jaja w majonezie, różnego rodzaju sałatki, ryby w galarecie czy schab na zimno. Z kolei wino czerwone wytrawne wyśmienicie smakuje w towarzystwie potraw tłustych i mocno doprawionych. Z tego powodu dobrym rozwiązaniem będzie zaserwowanie czerwonego wina wytrawnego do czerwonych mięs, kaczki, dziczyzny, dań z grzybami oraz tłustych serów. Podawanie wina wytrawnego do dań głównych i przystawek nie jest jednak regułą. Czasem serwując gościom deser, zwłaszcza ten na bazie czekolady, warto zrezygnować z wina deserowego, które mogłoby przesłodzić posiłek, a sięgnąć po wino wytrawne. Dobrym połączeniem z deserem będzie wytrawne sherry. Należy także pamiętać o kwestii właściwej temperatury podawanego trunku. Wino białe wytrawne wymaga schłodzenia do temperatury 8-10 stopni Celsjusza. Z kolei czerwone wino wytrawne powinno serwować się w temperaturze około 18 stopni.