Wina półwytrawne cieszą się dużą popularnością w Polsce. Badania pokazują, że sięga po nie aż 2/3 konsumentów. Co jest powodem, dla którego Polacy częściej wybierają wina półwytrawne? Ten rodzaj win utrzymuje równowagę pomiędzy kwasowością i słodyczą. Taniny są bardzo łagodne, a kwasowość lekko wyczuwalna. Jest to dobra alternatywa dla osób, które nie przepadają za winami wytrawnymi oraz dla tych, którzy nie lubią win o dużej zawartości cukru. Niezwykle ważne jest zwrócenie uwagi na to, do jakiej potrawy podajemy wino. Warto wiedzieć z czym łączyć wina półwytrawne, ponieważ nie pasują do wszystkich potraw i mogą popsuć smak nawet najlepszego dania. Oto kilka wskazówek. Istotne jest, aby nie podawać wina półwytrawnego do deserów.

Będzie po prostu zbyt kwaśne. Wina półwytrawne bardzo dobrze wypadają podawane jako aperitif. Serwowane przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu doskonale komponują się z różnymi przekąskami. Czerwone wino półwytrawne świetnie smakuje zwłaszcza w towarzystwie serów. Poza tym ten rodzaj wina sprawdzi się także przy delikatnie słodkich daniach głównych oraz potrawach kuchni orientalnej. Wino białe półwytrawne można śmiało serwować z rybami, owocami morza, białym mięsem lub drobiem. Z kolei czerwone półwytrawne pasuje do czerwonego mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, wołowiny czy grillowanych steków oraz wędlin. Dobre steki zdecydowanie można zjeść w steak house warszawa. Należy także pamiętać o podawaniu wina półwytrawnego lekko schłodzonego. Optymalną temperaturą jest 8-12 stopni Celsjusza.

Dzięki temu podczas konsumpcji będą mogły zostać odkryte walory smakowe wina.

papierowe tacki