Wina lodowe inaczej zwane eiswein lub icewine są bardzo ciekawym rodzajem trunku. Są także dosyć młodym wynalazkiem, jednak coraz bardziej popularnym. Uważa się, że pierwsze wina lodowe wyprodukowano w Niemczech, w wieku XVIII. Jednak sposób produkcji tych win do innych państw dotarł wiele lat później, bo dopiero pod koniec XIX wieku.

Dzisiaj Niemcy są jednym z liderów pod względem produkcji wina lodowego. Z produkcji tego gatunku win słyną jednak też inne kraje, m. in. Austria, Czechy, Słowenia oraz Kanada.

Produkcja wina lodowego wymaga od twórcy dużej cierpliwości i zaangażowania. Jednak i to nie wystarczy – konieczne jest bowiem także szczęście oraz sprzyjające warunki pogodowe.Krzewy, z których zerwane będą winogrona do produkcji icewine są wybierane już jesienią. Zazwyczaj są to krzewy najbardziej bogate w owoce i zdrowe.

Następnie trzeba odczekać kilka miesięcy, podczas których niestety krzaki jak i owoce mogą zostać poniszczone, mogą zgnić lub wyschnąć. Jeżeli natomiast krzewom uda się przetrwać to nadal nie jest to gwarancją sukcesu, gdyż potrzeba jeszcze odpowiednich warunków atmosferycznych. Trzeba następnie czekać na niewielkie przymrozki. Idealna temperatura do zbiorów winogron to -7 lub -8 stopni Celsjusza.

W takiej temperaturze zamarza woda w owocach winogron. Wówczas wykorzystuje się specjalne prasy, które umożliwiają wyciśnięcie z winogron soków. Dokonuje się tego z samego rana lub nawet nocą, a to po to, żeby nie wzeszło słońce, które może podgrzać winogrona i tym samym zniszczyć cały proces produkcji wina.