La Nieta pojawiła się po raz pierwszy w roczniku 2004. Wino powstaje w niewielkiej winnicy – część przeznaczona na wino La Nieta zajmuje zaledwie 2 hektary. Wino jest produkowane tradycyjnymi metodami, co można wyczuć w smaku i aromacie. Zmechanizowaniu nie uległ przede wszystkim proces zbierania i selekcjonowania owoców.

Klasyczne metody wciąż skutkują napojami najwyższej jakości. Vinedos Pagenos La Nieta to najlepszy dowód. Trunek leżakuje przez 18 miesięcy. W tym czasie znajduje się beczkach z dębu francuskiego, które znakomicie wzbogacają napój.

Co ważne, wino jest butelkowane bez filtracji. Jest produkowane z krzewów Tempranillo. A co można powiedzieć o gotowym trunku? Napój odznacza się ciemno-rubinowym kolorem, który zachwyca od pierwszego wejrzenia. Barwę trunku doceni nawet laik.

Równie interesujący jest aromat La Nieta. Wyczujesz przede wszystkim nuty owoców leśnych. Dobrze zauważalne są również aromaty cedru i kawy. Mniej dostrzegalne natomiast nuty ziołowe.

Smak wina odznacza się zaskakującą pełnią i bogactwem. Możesz tu liczyć na dużą harmonijność. Charakterystyczny jest również finisz – długi i balsamiczny. La Nieta pochodzi Vinedos De Paganos.

Do winnica założona przez rodzinę Eguren w 1998 roku. Eguren posiadają około 45 hektarów gęsto obsadzonych krzewami Tempranillo. To dorodne rośliny, które liczą sobie już ponad trzy dekady. Już samo nazwisko Eguren jest dla znawców tematu doskonała rekomendacją do tego, by skosztować Vinedos Pagenos La Nieta.