Warto jednak zwrócić uwagę, że opisywany proces utlenienia wina, mimo swojej szkodliwości, ma jednak duże znaczenie podczas całego procesu wytwarzania najlepszych win świata. Okazuje się bowiem, że produkcja tego trunku w całkowicie pozbawionym tlenu otoczeniu nie jest korzystna. Wina takie nie posiadają prawdziwej finezyjności aromatów, niezbędnej lekkości, czy też tak pożądanej powietrzności. Bez tych właściwości, winiarnia będzie skazana na niepowodzenie, a wino nie zachwyci nikogo. Niemniej jednak należy pamiętać, że „wtłaczanie” powietrza do wina to bardzo skomplikowany proces, który musi przebiegać z niezwykłą dokładnością. Nie ulega, zatem wątpliwości, że odpowiednie utlenianie wina, to największa zaleta, która wyróżnia wyjątkowe gatunki, które zdecydowanie mogą dłużej dojrzewać w butelkach.

W zależności od winiarni można rozróżnić wina mniej lub bardziej utlenione. Warto tutaj zwrócić uwagę, że to właśnie zaistnienie procesu utleniania i jego stopniowy rozwój, przyczynia się do określenia, że wino im starsze tym lepsze. Bowiem zachodzące reakcje przyczyniają się do ich zdolności do długiego dojrzewania. I to wcale nie tylko składniki, najlepsze owoce, gwarantują ten niepowtarzalny smak, ale właśnie tlen, który ten aromat wydobywa. Pamiętajmy jednak, że wywarzenie proporcji i czasu ma ogromne znaczenie, a zaniedbanie działa w dwie strony. Niemniej jednak współcześnie, bardzo cenimy sobie dość mocne utlenianie, bowiem takie wina mają zupełnie odmienny charakter i ten wręcz finezyjny smak.