Degustacja wszelkich win przy użyciu węchu oraz wzroku jest oczywista, ponieważ po prostu wąchamy lub obserwujemy. Jednak w przypadku smakowania jest trochę inaczej. Należy pamiętać o tym, że degustowanie to smakowanie, a nie wypijanie wina.

Posmakować w tym przypadku oznacza, wziąć jeden mały łyk i przytrzymanie go w ustach przez około 25 sekund. Należy, tak nabrać wino do ust, aby zarówno język, jak i podniebienie miało z nim kontakt. W taki sposób mamy pewność, że odczujemy wszystkie niezbędne do oceny smaki.

Dzięki takiemu kosztowaniu wina uzyskujemy możliwość oceny jego smaku, trwałości, intensywności, gdyż w tym krótkim czasie jesteśmy w stanie ocenić nie tylko smak, ale również wrażenia dotykowe. Bogata tekstura, struktura oraz ciało wina, zostaje w ten sposób dokładnie analizowana. Najważniejszym etapem degustacji wina ustami, jest określenie tak zwanej jego długości.

Chodzi tu o pozostawanie przez dłuższy okres czasu aromatu pochodzącego z wina, nawet po zakończeniu degustowania. Pozwala to na szybką ocenę jego, jakości, oczywiście, jeżeli smak jest nadal odczuwalny to dane wino zyskuje na uwagę, w przeciwnym razie zaliczymy go kiepskiej jakości. Za pomocą smaku określamy wino w czterech podstawowych kategoriach.

Nasze kubki smakowe są wstanie odczuć takie wrażenia jak słodycz, gorycz, kwasowość, ale również słoność. Choć degustowaniu towarzyszą również odczucia zapachowe, należy raczej skupić się na dokładnej analizie smaku, nie zawsze wino pachnie tak, jak smakuje, co budzi pewne wątpliwości w jego ocenie.