Nie ulega wątpliwości, że dobre wino musi zostać w odpowiedni sposób wyprodukowane, często spotykamy się z domowymi eksperymentami, do których stosowane są specjalne zbiorniki do filtracji. W większych zakładach do tego celu stosuje się specjalne kadzie oraz zbiorniki wykonane z materiałów łatwych w eksploatacji, a szczególnie w procesie czyszczenia. Niemniej jednak należy podkreślić, że takie wino ze szklanego czy metalowego naczynia nie posiada tego charakterystycznego smaku, który należy do win z najlepszych roczników. Okazuje się, że jest to kolejny czynnik, który przyczynia się do możliwości dojrzewania wina w ogóle. Aby wino nie ulegało utlenianiu podczas leżakowania w butelce, powinno ono ówcześnie zostać poddane dojrzewaniu w specjalnie skonstruowanych do tego celu dębowych beczkach.

To właśnie w takich zbiornikach dochodzi do tak zwanego procesu układania się wina, który przebiega przez okres nawet dwóch lat. Jednak, aby uzyskać odpowiednie aromaty, wino nie leży bezczynnie w beczkach, bowiem bardzo często praktykuje się metodę przelewania z jednej beczki do drugiej. Jest to wskazane głównie ze względu na powstający osad na dnie beczki, którego należy się najzwyczajniej w świecie pozbyć. Poza tym podczas rozlewania wina dochodzi do stopniowego jego dotleniania. Jest to w pewnym sensie etap przyzwyczajania wina do tego procesu, co zdecydowanie wpływa na jego odporność na utlenianie podczas kilkudziesięciu lat spędzonych w butelce.