Okazuje się, że włoska Toskania to jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Zamieszkiwana kiedyś przez Etrusków, którzy uprawiali tu winorośle, do dziś wierna jest tradycjom winiarskim. Po Etruskach zamieszkali tu Grecy, również znani z tego, że wytwarzali przepyszne wino. Dzięki Rzymianom Toskania zyskała sieć dróg, po których wędrowali kupcy i przewozili wino w najdalsze nawet zakątki świata. I tak już zostało.

Toskania bowiem jest jednym z największych producentów wina w Europie, a zdecydowanie największym we Włoszech. W samym sercu tego regionu, jakieś czterdzieści kilometrów od Sieny, na wzgórzu, znajduje się miasteczko Montalcino, czyli stolica regionu. To właśnie tutaj wytwarzane jest jedno z najbardziej znanych i cenionych win włoskich czyli: brunello di Montalcino. Jest ono tak dobre dzięki śródziemnomorskiemu klimatowi, a także dzięki temu, że górskie pasmo Monte Amata chroni uprawy przed gradem i ulewami. W tym miejscu produkuje się także smaczne wino deserowe : Moscadello di Montalcino, oparte w 100% na szczepie Moscato Bianco.

  Jeszcze jedna, niezwykle istotna i znana lokalizacja winiarska w Toskanii leży na wzniesieniu, w południowej części doliny rzeki Chiana, w prowincji Siena. To Montepulciano, które od początków swojego istnienia związane było z winem. To słynne, historyczne miasto,w którym zlokalizowane są etruskie groby. W grobowcach tych znaleziono przedmioty związane z uprawą i spożywaniem tego szlachetnego trunku, jakim jest wino. Wizytówką tego urokliwego toskańskiego miasteczka jest wino Vino Nobile di Montepulciano.