Beaujolais Nouveau to kultowe już wino, które odznacza się dosyć ostrym, a także wyraźnie cierpkim smakiem. Mówiąc językiem fachowców winiarskich: jest to odmiana płaska, jednak w dobrych latach, w której można doszukać się emanującego czystą świeżością, owocowego smaku.

Pożądana temperatura, do której można schłodzić ten trunek nie powinna przekraczać dwunastu stopni Celsjusza. Na czym jednak polega cały sukces tej marki? Otóż na tym, że w tak zwanych złych latach, tego wina po prostu nie da się pić.

Fakt ten niewątpliwie przyczynił się za to, do zapoczątkowania święta winiarskiego, które swoją nazwę wzięło właśnie od wina Beaujolais Nouveau. Innymi słowy, jest to popularne wydarzenie wydawane niejako na cześć młodego wina francuskiego Beaujolais.

Choć prawdą jest, że wino pije się we Francji od dawna w okresie jego młodości, to jednak samo święto, a tym samym swego rodzaju kult tego trunku, rozpoczęły się dopiero w 1985 roku. Od tamtego czasu, w przedostatni czwartek listopada otwiera się w regionie Beaujolais tysiące butelek wina o tej samej co region nazwie.

Warto przy okazji przybliżyć ogólną charakterystykę tego obszaru. Otóż, jest to w znaczącej przewadze teren, na którym znajdują się winnice.

Jest on ulokowany w południowo-wschodnim zakątku Burgundii, a jego przybliżone rozmiary to 150 kilometrów długości oraz 10 kilometrów szerokości. Trzeba przyznać, że rozmiary robią wrażenie.

Co więcej, rocznie wytwarza się tutaj ponad milion hektolitrów wina! Nic więc dziwnego, że urządza się tutaj święta związane z winem.