Lista dań, które można z sukcesem przygotować z wykorzystaniem wina jest naprawdę długa, ale my ograniczymy się do kilku dość charakterystycznych przykładów. Jak nadmieniliśmy nieco wyżej, wino doskonale nadaje się jako składnik sosów i może w nich odegrać dwojaką rolę. Z jednej strony nadaje treściwość i znakomity smak, a z drugiej może dać im głębszy, bardziej intensywny kolor. To ostatnie tyczy się oczywiście zastosowania win czerwonych, ponieważ wino białe siłą rzeczy intensywnego koloru nie posiada.

Kulinarne znaczenie wina z całą pewnością doceniają Włosi. Wśród specjałów kuchni włoskiej, które cieszą się uznaniem konsumentów na całym świecie wymienić można przede wszystkim sosy do makaronów. Jest ich naprawdę multum i niemalże każdy region Italii posiada swoje specyficzne propozycje sosów, które są zjadane przez lokalną społeczność z wielkim apetytem. Bywa również tak, że przysmak lokalny robi karierę światową i tak jest w przypadku sosu bolognese.

Oryginalny boloński przepis bywa modyfikowany, ale idea pozostaje niezmienna – ma być pysznie, treściwie i aromatycznie. Celem uzyskania pożądanej konsystencji oraz wyglądu sosu potrzebne są przede wszystkim pomidory – świeże lub z puszki. Dobrym pomysłem jest też dodanie pasty pomidorowej, która zaostrzy smak i zagęści sos. Zaczynamy jednak od podsmażenia mięsa – warto uczynić to z dodatkiem wytrawnego, czerwonego wina.

Pod wpływem temperatury trunek powinien się zredukować do postaci syropu, w którym mięso stanie się cudownie miękkie. Winna nuta w sosie bolońskim to świetna sprawa.