Bardzo duży wpływ na rozwój kultury picia wina i na popularyzację tego trunku wśród ludzi mają sommelierzy. Można określić ich mianem zawodowych degustatorów, którzy o winach wiedzą praktycznie wszystko. Ich doskonała wiedza w temacie win obejmuje zarówno historię tego napoju, doskonałą znajomość szczepów oraz gatunków win, a także cały wachlarz umiejętności sensorycznych. Sensoryka w przypadku degustacji wina ma ogromne znaczenie, a większość konsumentów nie zdaje sobie z tego sprawy. Można to jednak zmienić. Oczy otwierają się tym, którzy wzięli udział w przynajmniej jednej profesjonalnej degustacji prowadzonej przez specjalistę.

Tam dowiadują się, że wino jest prawdziwym bogactwem aromatów i smaków, trzeba tylko podejść do niego z odpowiednią uwagą i świadomością. Choć dobre wino jest wytwarzane tylko z jednego surowca, czyli z winorośli, to w gotowym produkcie znaleźć możemy dziesiątki nut aromatycznych. Część z nich wynika wprost z charakteru winogron, inne z procesu fermentacji oraz użytych drożdży. Jaka jest rola sommeliera? Z jednej strony ma on nieść kaganek winnej oświaty – uczyć o cechach dobrego wina, jak rozpoznać trunek godny uwagi, a jak wytypować ten, którym nie warto się interesować. Może on być również doradcą, który pomoże w wybraniu odpowiedniego wina na daną okazję lub solidnego napitku z danego gatunku. Z merytorycznej pomocy sommelierów chętnie korzystają restauracje, a także sklepy oferujące wina swoim klientom.

Prowadzą oni również degustacje dla osób, które zapłacą za udział w takim smakowitym pokazie.