Wino to nie tylko smaczny trunek, ale również tradycyjne metody spożywania, produkowania i przechowywania napoju. Butelkę wina można rozpoznać już z daleka, dzięki charakterystycznemu kształtowi. Często dno butelki jest wklęsłe, natomiast szyjka jest długa i wąska. Typowy jest również kolor – albo raczej paleta kolorów.

Barwy butelek to najczęściej brąz i zieleń, choć nie brakuje też ciemnej oliwki albo butelek przejrzystych. To nie przypadek, że szkło jest często ciemne. Jeśli poświęcisz chwilę na analizę butelek i rodzajów wina, szybko zauważysz, że ciemne butelki zazwyczaj służą do przechowywania czerwonych gatunków napoju, natomiast białe wina są częściej spotykane w przejrzystym szkle. Powodem jest wrażliwość napoju na światło słoneczne.

Czerwone wino szczególnie źle znosi promienie UV. Długa ekspozycja na światło może sprawić, że wino po prostu się zepsuje. Niektórzy określają taki efekt mianem „smaku słońca”. Choć określenie brzmi bardzo poetycko, to niestety nasłonecznione wino nie ma nic wspólnego z arcydziełem.

Po prostu jest niedobre. Barwione szkło oczywiście przepuszcza część promieni słonecznych – w końcu widzimy zawartość butelki. Jednak promienie są filtrowane, a więc znacznie mniej szkodliwe dla wina. Barwione szkło jest tak powszechnie stosowane, bo w niewielu piwnicach i sklepach istnieją dobre warunki do przechowywania napoju.

Ciemne butelki mogą nieco zrekompensować niedoskonałe warunki i zabezpieczyć szlachetny trunek przed zepsuciem.