Drożdże to ważny składnik podczas procesu produkcji wina, choć rzekomo są tacy, którzy do otrzymania tego cennego trunku nie używają ich wcale. Niemniej jednak, nie ulega wątpliwości, że zastosowanie odpowiednich drożdży winiarskich zwiększa szansę na wyprodukowanie dobrego wina, jako, że są one w dużym stopniu odpowiedzialne za proces fermentacji alkoholowej, odpowiedzialnej za powstanie napoju winnego. Pomimo faktu, że drożdże są obecne na wszystkich owocach z których produkuje się wino, to jednak są one zaliczane do rodzaju tak zwanych dzikich. Stąd też znacznie bezpieczniej i pewniej jest używać tych gotowych, wyselekcjonowanych, które można nabyć w sklepach, zwłaszcza tych ogrodniczych, czy zielarskich, ale także w wielu, zwyczajnych „spożywczakach”. Co istotne, drożdży nie dodaje się tak od razu do wina. Należy je najpierw rozmnożyć.

Niewtajemniczeni, bądź też początkujący winiarze (zwłaszcza ci produkujący wino w warunkach domowych) nie powinni się specjalnie obawiać, gdyż instrukcja rozmnażania drożdży jest niemal zawsze podana na opakowaniu takich drożdży. Są one niezbyt drogie, gdyż jedna saszetka drożdżowa wraz z dołączoną do niej pożywką kosztuje zaledwie 2, maksymalnie 3 złote. Cenna rada, o której dobrze jest pamiętać brzmi: przygotowanie drożdży winno odbywać się na około 3 dni przed przystąpieniem do właściwego etapu produkcji wina. Wśród drożdży winiarskich na wyróżnienie zasługują też tak zwane drożdże aktywne określane mianem Ioc Bayanus. Jest to szczep otrzymany we francuskim regionie, a konkretnie w Szampanii. Wykorzystuje się go powszechnie i na szeroką skalę do procesów fermentacji głównej, a także wtórnej, zarówno win czerwonych, jak i białych.