Dania z mięs należą do najbardziej cenionych przez smakoszy – w Polsce i nie tylko. Nie da się jednak ukryć, że Polacy darzą potrawy z sosami szczególnym uznaniem i jeśli serwuje się na naszych stołach pieczone lub smażone mięso, to zazwyczaj towarzyszy temu jakiś sos. Punktem wyjścia dla dobrego sosu jest oczywiście samo mięso. Zawarte w nim soki oraz tłuszcz są kapitalną bazą dla aromatycznej emulsji, która wprawi w zachwyt podniebienia najbardziej wymagających smakoszy.

Jednak aby sos spełniał swoje zadanie i zachwycał smakiem oraz aromatem, musi zostać odpowiednio doprawiony. Przypraw, które mogą wzbogacić smak każdego dania jest całe mnóstwo – są wśród nich między innymi majeranek, kolendra, ziele angielskie czy zioła prowansalskie. Pikanterii może dodać pieprz lub mielona papryka, a to przecież nie wszystko. Składnikiem, który może znacząco podnieść walory naszego sosu do mięsa jest wino.

Sprawdza się ono jako dodatek do samego sosu, ale dzięki swoim właściwościom pomaga zmiękczyć mięso, które raptem staje się kruche i delikatne. Dobre wino posiada głębię smaku, którą łatwo przekazać do sosu. Efekt jest murowany. Jeśli zależy nam na głębokiej barwie sosu, koniecznie dodajmy do gotowania wino czerwone.

Nie bez znaczenia jest jednakże sposób, w jaki owo wino dodamy. Przede wszystkim musimy je dozować. Nie powinniśmy wlać wszystkiego od razu, ale wlewać je stopniowo i redukować każdą porcję. Dopiero wówczas uda się wydobyć optymalny smak i aromat, a nasze sosy zyskają nową jakość godną mistrza kuchni.