Chociaż to piwo jest alkoholem, z produkcji którego słyną Niemcy, to jednak warto jest zauważyć, że co roku powstają tam także miliony litrów wina. Obecnie przemysł winiarski przechodzi w Niemczech kryzys, chociaż wciąż wytwarzane są tam gatunki, które cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Niewątpliwie dużym utrudnieniem dla niemieckich win, które mają trafić na międzynarodowe rynki zbytu jest sposób ich nazewnictwa. Na zagranicznych rynkach bardzo ciężko przyjmują się skomplikowane niemieckie nazwy, z których jednak niemieccy producenci nie chcą zrezygnować. Najpopularniejszym szczepem, z jakiego w Niemczech produkuje się wina, jest Riesling. To jeden z najbardziej szlachetnych i popularnych na świecie gatunków.

W Niemczech jest uprawiany na bardzo zróżnicowanych glebach, a co za tym idzie powstają z niego wina o nieco innych owocach i smakach. W zależności zatem od gleby i klimatu regionu z szczepu tego samego gatunku można otrzymać bardzo zróżnicowane wina. Niemcy uczynili z tego bardzo duży atut swoich win – wychodzą bowiem z założenia, że z jednego szczepu można wyprodukować wino na każda okazję i do każdego posiłku. Przemysł winiarski w Niemczech przechodził różne etapy – bywało lepiej i gorzej, jednak w latach 90. XX wieku w kraju tym powstało kilka naprawdę godnych uwagi trunków. Do dzisiaj są one wyróżniane na arenie międzynarodowej i doceniane przez smakoszy wina.

Warto zatem, mówiąc o niemieckich trunkach, sięgnąć także po tamtejsze wina, nie jedynie piwo.