Wino samo w sobie może być prawdziwym wulkanem smaków, aromatów i urzekać bogactwem różnorodnych akcentów. Dotyczy to w szczególności trunków z tak zwanej wyższej półki, które stanowią zazwyczaj przejawy kunsztu winiarzy o wieloletnim doświadczeniu. Ludzie mają jednak pokusę, aby jeszcze bardziej wzmacniać doznania, których doświadczają. Stąd dużą popularnością cieszy się food-pairing, czyli łączenie ze sobą poszczególnych smaków, potraw oraz napojów i dań. Termin ten odnosi się zarówno do piwa, jak i do wina, więc teraz siłą rzeczy zajmiemy się tym drugim typem połączeń.

Pijąc wino możemy bez obaw o jakość degustacji coś przegryźć, jednakże nie powinno to być cokolwiek. Jednym z założeń parowania produktów jest to, by jeden smak uzupełniał drugi, tworząc harmonijną całość. Stąd jako świetna przekąska do wina rekomendowane są sery. Mało tego – wiele profesjonalnych degustacji łączy spożycie znakomitych win z genialnymi serami. Te są dziś łatwo osiągalne na polskim rynku, bo powstają nawet specjalistyczne sklepy z nabiałem, gdzie kupimy wyborne sery z całego świata.

Zamawiając wino w dobrej restauracji kelner może zaproponować nam deskę serów idealnie dobranych pod kątem wina, które będziemy pić. Inne sery nadają się jako partnerstwo dla różnych typów wina. Z winem wytrawnym lub półwytrawnym dobrze komponują się łagodne sery o lekko słodkim akcencie. Do win słodszych pasują ostrzejsze sery o znacznej słoności, w tym sery pleśniowe oraz wzbogacone dodatkiem ziół oraz przypraw. Na kursie sensorycznym dowiemy się również jak i z czym łączyć białe i czerwone wina.