W taki o to sposób dochodzi do przygotowania win do najdłuższego procesu ich dojrzewania, dzięki czemu wielu koneserów tego trunku może delektować się tym wybornym smakiem i aromatem. Warto jednak zwrócić uwagę, że nawet najlepsze gatunki, nie są wstanie same w sobie uzyskać odpowiedniej jakości. Okazuje się, że te niepozorne butelki nie mogą tak po prostu pozostać na półkach, bowiem należy zapewnić im najgodziwsze warunki do długiego odpoczywania. Nie bez powodu wiele winnic, czy też prywatnych koneserów przeznacza do tego celu swoje piwnice. To właśnie w takich pomieszczeniach można przechowywać swoje kolekcjonerskie butelki na specjalne okazje.

Oczywiście bardzo ważne jest ich ułożenie, znane wszystkim stojaki do wina o lekko pochylonej konstrukcji ku dołowi, bardzo ładnie się prezentują, jednak nie wpływają pozytywnie na dojrzewanie wina. Wynika to przede wszystkim z faktu, że korek butelki nie może być suchy, w przeciwnym razie będzie dochodziło do ulatniania się alkoholu. Z tego względu zakorkowane butelki muszą być ułożone poziomo. Wyjątkiem są wina, których zamknięcie wykonane jest z innego materiału. Poza ułożeniem butelki na półce, należy również zadbać o odpowiednią temperaturę, która oscyluje pomiędzy jedenaście, a dwanaście stopni, niemniej jednak dopuszcza się ewentualne odstępstwa o około trzy stopnie w górę.

Należy jednak pamiętać o utrzymaniu jej na stałym poziomie, w przeciwnym razie wino nie uzyska pożądanej finezyjności.