Dobre wino można przygotować tylko wysokiej jakości soku. Aby taki uzyskać, potrzebujesz przede wszystkim dobrych owoców. Najlepiej w tej roli sprawdzą się owoce świeże i zdrowe. Popularny mit głosi, że wino można zrobić z dowolnego owocu – także niezależnie od jakości. Niestety nie jest to prawda.

Z nadgnitych czy niedojrzałych owoców po prostu nie wyjdzie dobre wino. Drugi ważny etap pracy z owocami to uzyskiwanie soku. To tutaj często zaczynają się schody. Jak uzyskać duże ilości soku na przykład ze śliwek? Z pewnością nie jest to zadanie łatwe. Winiarze radzą sobie przy użyciu rozmaitych metod.

Najłatwiej jest jednak sięgnąć po specjalistyczne narzędzia. W tym wypadku są nimi prasy do owoców. Prasy mają różna postać. Często są to niewielkie pojemniki, w których można po prostu umieścić owoc. W dolnej części natomiast znajduje się pojemnik, w który spływa wyciśnięty sok.

Nawet mała prasa wysokiej jakości oznacza niemały wydatek. Jednak warto poczynić taki zakup, jeśli traktujesz winiarskie hobby poważnie. Prasa znacznie ułatwia zadanie i pozwala na przyspieszenie najbardziej żmudnej czynności, jaką jest uzyskiwanie moszczu. Mankamentem prasy może być natomiast zbyt duży nacisk w przypadku niektórych owoców pestkowych. Jeśli boisz się, ze zmiażdżysz za wiele pestek, lepiej wcześniej użyć drylownicy lub samemu usunąć nasiona.

W przeciwnym razie wino może wyjść zbyt gorzkie i bardzo cierpkie. Podobny problem pojawia się podczas używania rozdrabniarek do owoców.