Jak już wspomniano sekretem dobrego wina jest przede wszystkim zawartości odpowiedniej ilości gron, które charakteryzują się najwyższą jakością. Tajemnica dobrego dajmy na to winogrona tkwi nie tylko w samym owocu, ale również w procesie dorastania i pielęgnacji krzewów. Jeżeli pozyskujemy owoce z mało dorodnych, młodych krzewów, to wino z nich wyprodukowane będzie również mało finezyjne.

Zatem wszystkie dobre roczniki win z pewnością pochodzą od najlepszych i najdłuższych stażem winiarni, w których receptura jest ta sama od lat lub tylko nieznacznie się różni. Poza ręcznym zbieraniem i przebieraniem owoców, ważne jest również, aby dokonywać tego procesu tylko ze starszych krzewów. Sam proces zrywania to nie jedyny moment oceniania jakości winogron, bowiem zostaną one jeszcze co najmniej dwa razy poddane kontroli.

Odbywa się to jeszcze w winnicy, a następnie w winiarni, gdzie bardzo dokładnie weryfikuje się ich jakość. Warto podkreślić, że użycie tylko pięknych i soczystych gron, przyczynia się do otrzymania wina, które będzie dojrzewało sobie spokojnie, jeszcze przez długie lata. Oczywiście, że uzależnione jest to głównie od zawartych w owocach tamin, niemniej jednak dobranie najlepszej jakości owoców dostarcza jeszcze wielu innych bardzo cennych związków.

Przede wszystkim antyocyjanów odpowiedzialnych za zabarwienie, estrów wpływających na zapach, których wyższe stężenie będzie miało ogromny wpływ na potencjał starzenia się wina.

Wino jako prezent na wesele