Wino półwytrawne, podobnie jak to półsłodkie, stanowi pewnego rodzaju kompromis pomiędzy winami wytrawnymi i słodkimi. Wszystko zależy od tego, dla kogo podarunku szukamy, czy zna się na winach i czy preferuje słodki smak, czy wytrawny aromat.

Kupno wina półwytrawnego jest jednak stosunkowo bezpieczne, zwłaszcza jeśli chcemy nim obdarować kogoś na bardziej oficjalnych uroczystościach lub osobę bardziej stateczną, na przykład szefa, jednak nie jesteśmy pewni, czy jest on przygotowany na bardzo kwaskowaty i cierpki smak wina wytrawnego. Wino półwytrawne polecane jest zwłaszcza do posiłków, podobno szczególnie dobrze smakuje, gdy jemy z nim makarony, sałatki lub risotto.

Uważajmy także szczególnie na kolor trunku, który mamy zamiar kupić. Na przykład wino półwytrawne nie może mieć pożółkłego koloru, gdyż oznacza to, że utleniło się i przez to mogło stracić wszystkie swoje właściwości.

A chcemy przecież, żeby prezent nie tylko dobrze się prezentował, ale także wybornie smakował. Wino wytrawne i półwytrawne to tak zwane wina stołowe – podawane są przed posiłkiem, do przekąsek lub dania głównego.

Mogą smakować zarówno słodko, jak i kwaskowato. Według ekspertów na przystawkę szczególnie polecane jest porto i sherry.

Warto więc znać również preferencje gospodarza, co do posiłków. Często takie trunki mają mocny, owocowy smak, przy czym są także lżejsze, niż ich „wytrawni koledzy” i znacznie łatwiej oraz szybciej się je pije.

Co niestety czasami może odbić się na naszej kondycji podczas imprezy.  .