Włosi słyną z miłości do makaronów, win oraz kawy. Makarony i wino to świetne połączenie, należy tylko wiedzieć, jakie smaki i aromaty ze sobą łączyć, aby wprawić podniebienie w kulinarną ucztę. Oto kilka wskazówek, które podpowiedzą, jakie wino można podawać do spaghetti, a jakie do pasty ze szpinakiem. Dwie główne zasady mówią, że należy łączyć kolor wina z kolorem potrawy kontrastowo lub należy trzymać się jednego koloru. Ta druga zasada uchodzi za bezpieczniejszą, więc jeśli nie jesteś znawcą wina, lepiej się do niej stosuj. Warto jednak także pamiętać, że duże znaczenie mają składniki użyte do przyrządzenia potrawy. Wpływają one na smak i aromat, zwłaszcza sos, co także jest ważne przy doborze wina.

Trzeba zwracać uwagę na to, czy danie ma delikatny smak, czy może zostało doprawione przyprawami o intensywnym aromacie. W ten sposób do makaronów z białymi sosami najlepiej podawać wino białe wytrawne. Zatem do spaghetti carbonara, makaronów z sosami śmietanowymi, serowymi oraz grzybowymi pasują wina białe proste i kwasowe, na przykład riesling, sauvignon blanc czy trebbiano. Należy także zwrócić uwagę, aby nie były to wina beczkowe, ponieważ będą zbyt mdłe ze względu na nuty maślano-tostowe. Makarony z sosami pomidorowymi dobrze smakują w towarzystwie win czerwonych, lekkich, mało kwasowych i niezbyt garbnikowych. Z kolei wina czerwone o wyrazistym smaku i intensywnym aromacie podaje się do makaronów z mięsem, takich jak spaghetti czy lasagne. Makarony z warzywami doskonale komponują się z winami białymi, świeżymi oraz lekkimi różowymi.