Miłośnicy trunków z pewnością wiedzą, jak rozpoznać dobrej jakości wina francuskie. Problem ten pojawia się w przypadku osób niedoświadczonych. Trudno bowiem na podstawie samej tylko butelki ocenić, czy dane wino spełniać będzie nasze wymagania smakowe. Z pomocą przychodzą sami producenci win. Trzeba bowiem wspomnieć, że Francuzi bardzo dbają o jakość swoich produktów. Nie bez powodu wina francuskie konkurują o miano najlepszych z winami włoskimi. Włosi mają własne oznaczenia poszczególnych kategorii win. Podobne oznaczenia stosuje się w przypadku win francuskich.

Jeżeli na francuskim winie znajdziemy sformułowanie vins de table, będzie to oznaczać, że jest to wino stołowe. Ten typ wina cechuje się najniższą jakością. Podczas procesów produkcji nie ma takich rygorystycznych wymogów, co w przypadku innych typów wina. Bardzo często na etykiecie nie znajdziemy zatem informacji, jaki szczep winogron został użyty do produkcji. Zabraknie także informacji o tym, w którym roku wino zostało wyprodukowane. Nieco lepszą jakością cechują się vins de pays. W Polsce ich odpowiednikiem są wina regionalne. Oznacza to, że dane wino zostało wyprodukowane w konkretnym regionie Francji. Najczęściej odnosi się to do Prowansji. Vins delimites de qualite superieure odnosi się do win o znacznie wyższej jakości. W ich przypadku na etykiecie znajdziemy informacje nie tylko o regionie pochodzenia, ale także o szczepach, które zostały wykorzystane do produkcji tego wina. Wina o najwyższej jakości posiadają oznaczenie AOC.