Dawniej beczki dębowe wykorzystywano przede wszystkim do przechowywania wina. Szklane pojemniki nie były jeszcze tak popularne jak dziś, nie mówiąc już o tworzywach sztucznych, o których kilka wieków temu nikomu się nawet nie śniło. Dlatego nasi szlacheccy pradziadowie trzymali wino, piwo oraz miody pitne w dużych, dębowych kadziach. Co ciekawego, trunek w takim naczyniu zyskiwał dodatkowe aromaty i posmaki. Nawet kolor ulegał zmianie. Wino z beczki było smaczniejsze, dojrzalsze, bogatsze. Dzisiaj dębowe beczki nadal są stosowane, ale nie goszczą już na przyjęciach, tak jak dawniej. A przynajmniej nie na wszystkich. Za to, gdy się pojawiają, potrafią wzbudzić prawdziwy zachwyt gości.

Standardowym widokiem na szlacheckich dworkach byli goście nalewający trunek do kufli prosto z beczki. Taka forma podawania napoju to dzisiaj skuteczny sposób na urozmaicenie imprezy. Możesz nawiązać do tradycji i sprawić, że przyjęcie na stałe zapisze się w pamięci wszystkich gości. Beczki mogą być stosowane w różnych sytuacjach. W przypadku prywatnych odbiorców, świetnie prezentują się w winiarskich piwniczkach, gdzie domowi producenci przechowują trunki własnej roboty. Duża beczka jest natomiast ciekawym elementem wyposażenia klubu czy kawiarni oraz sal, na których urządza się wesela. Rzuca się w oczy, wygląda bardzo elegancko i zapada w pamięć. Natomiast najmniejsze beczki to doskonały materiał na prezent. Klasyczna beczułka o pojemności 1-2 litra przypadnie do gustu każdemu obdarowanemu.