Degustacje win należą raczej do przyjemnych zadań. Znawcy tych szlachetnych trunków zanim napiją się go potrafią ocenić wiele jego parametrów. Doświadczeni degustatorzy oceniając kwaśność wina dokładnie obserwują powierzchnię trunku w kieliszku. Im kwaśniejsze wino tym bardziej „lśni’. Matowość wina może wskazywać na odwrotną sytuację. Znany obrazek kręcącego kieliszkiem z winem fachowca jest nam powszechnie znany.

Jest to bowiem manewr pozwalający ustalić, płynność i lepkość trunku. Na tej podstawie można stwierdzić, czy w winie jest dużo alkoholu albo cukru. Niezmiernie istotny w ocenie degustatora jest także barwa trunku. Kolory różnych win, szczególnie czerwonych posiadają wiele rozmaitych odcieni. Wina ciemne z wiekiem zazwyczaj jaśnieją, a białe odwrotnie. Na tej podstawie można zatem określić wiek i pochodzenie wina, a także zawartość niektórych związków chemicznych takich jak na przykład polifenoli.

Odcień może także świadczyć o zachodzącym w trunku procesie utleniania. Kolejnym parametrem, którym degustatorzy się kierują to zapach. Doświadczeni specjaliści w tej dziedzinie potrafią bardzo dokładnie rozpoznać odmianę winogron, region pochodzenia wina a nawet przybliżony rok produkcji. Po tych wszystkich etapach następuje tak zwana „wisienka na torcie”, czyli ocena smaku trunku. To niesamowicie ważny element w całym procesie degustacji. Ocenia się wówczas słodycz, kwasowość, cierpkość, lepkość, intensywność, gorycz, gęstość, aromat i ogólny smak trunku.