Nabywając wino na okazję godną zachowania elegancji i pokazania własnego dobrego stylu, warto pokusić się o wcześniejszą, krótką edukację w zakresie klasyfikacji win ze względu na ilość zawartego w nich cukru. Niemal każdy z nas wie, że wina zgodnie z kryterium zawartości cukrów po inwersji, dzielą się na cztery kategorie: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.

Mało kto, zdaje sobie za to sprawę z faktu, iż wino bardziej cierpkie i ubogie w cukier, tym wyższa jest jego jakość. Rodzaje wytrawny oraz półwytrawny, charakteryzują się właśnie swego rodzaju cierpkością, co decyduje o ich autentyczności.

Choć nie każdy jest miłośnikiem tego typu smaków, dobrze jednak zdawać sobie sprawę, iż to właśnie on świadczy o dobrym winie. Zwykło się przyjmować, iż wino, które zawiera w swoim składzie nie więcej niż 10 g cukru na litr napoju, jest winem wytrawnym.

Z kolei, trunek zawierający ilościowo cukier w przedziale od 10 do 30 g na litr, to wino półwytrawne. Z winem półsłodkim mamy do czynienia przy okazji liczb określających ilość cukru na poziomie 30-60 g na litr.

Wina, które zawierają w litrze więcej niż 60 gramów cukru to oczywiście wina słodkie. Dosyć łatwo więc dokonać prawidłowego wyboru biorąc pod uwagę wyłącznie kryterium zawartości cukru w trunku.

Oczywiście, co kto lubi, jednak przy doniosłych okazjach bardziej pożądane byłoby wino półwytrawne, ewentualnie wytrawne. Nie tylko z racji swoich walorów jakościowych, ale także z punktu widzenia ich dobroczynności dla zdrowia.

Trident BMC