Choć to Włochy, Francja czy Hiszpania są o wiele bardziej znane z upraw winorośli, to jednak robi się to także w Niemczech. Niemieckie rejony winiarskie to trzynaście obszarów, w których powstają typowe dla danego regionu wina. Mają one charakterystyczny smak. Najważniejsze winorośle to oczywiście riesling, bo w ogóle jest to najbardziej znane niemieckie wino, ale także sylvaner i rivaner. To oczywiście wina białe. Najbardziej znaną odmianą wina czerwonego jest w Niemczech burgund. Znany nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale oczywiście także koloru.

Najbardziej charakterystyczny podział to taki, że wina stołowe i regionalne produkuje się na północy Niemiec, czyli przede wszystkim w Meklemburgii, zaś wina dla koneserów te o wiele lepszej jakości powstają raczej na południowym zachodzie Niemiec. Najważniejsze regiony winiarskie naszych zachodnich sąsiadów to przede wszystkim doliny rzek: Ar, Mozeli, Saary, Ruwer i Nahe. Ciągną się one od Bonn aż do szwajcarskiej granicy na brzegach Renu oraz jego dopływów. Największym regionem Niemiec słynącym z wina jest oczywiście Hesjka Nadreńska. Za najpyszniejsze wina niemieckie uznaje się trunki powstające w winnicach zlokalizowanych na stromych stokach w Rheingau. Oczywiście w regionach tych nie tylko zobaczymy ciągnące się po polach i górskich stokach uprawy winorośli, ale i zwiedzimy zabytkowe oraz nowsze posiadłości, przy których zlokalizowane są winnice. Zdecydowanie Niemcy są krajem, który warto odwiedzić, gdy ma się pasję winiarską.

Spróbujemy tutaj naprawdę doskonałych okazów.