Clos de la Coulee de do wino Savennieres, które jest bardzo cenione wśród win białych. Produkowane jest w Anjou, nad doliną Loary. To region słynący przede wszystkim ze słodkich win. Doskonałe trunki tworzono tutaj już od wielu wieków.

Najważniejszym szczepem jest na tym obszarze Chenin Blanc. Clos de la Coulee jest wykonany w stu procentach z tego szczepu. Chenin Blanc cenione jest przede wszystkim za uniwersalność – jest w stanie oddać to, co najbardziej charakterystyczne dla regionu. Chenin Blanc w pełni oddaje glebę, wilgotność czy nasłonecznienie.

Cały terroir widać tutaj jak w zwierciadle. Z kolei Savennieres to doskonałe wina wytrawne. Charakteryzują się dużą koncentracją i mineralnością. Aromaty pełne są wiosennych kwiatów, ale też „jesiennych” suszonych owoców.

Jednak tym, co najbardziej wyróżnia Savennieres wśród białych win, to zdolność do starzenia się. To wina, które faktycznie są tym lepsze, im starsze. Co więcej, wino warto otworzyć na długo przed wypiciem – dobrym pomysłem jest odkorkowanie trunku nawet na dobę przed spożyciem. W dodatku lepiej nie pić Savennieres schłodzonego.

Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Samo Clos de la Coulee de również oferuje bardzo wysoką mineralność. Wino proponuje ponadto całe spectrum akcentów owocowych. Znajdziesz tu mandarynkę i brzoskwinię, ale również pigwę i orzechy.

Trunek jest lekko powściągliwy. Nie brakuje mu natomiast botrytis, czyli nieco szlachetnej pleśni. Producent mówi o piętnastoprocentowej zawartości botrytis.