Minęło wiele lat odkąd ludzie żyjący w dawnych epokach uznali, że wino jest wspaniałym sposobem nie tylko na miłe spędzenie czasu i ogólną poprawę samopoczucia, ale również może się sprawdzać w zastosowaniach medycznych. Dziś nie musimy polegać wyłącznie na kronikach oraz innych historycznych świadectwach, albowiem nowoczesna nauka dostarcza szeregu dowodów na potwierdzenie tych tez. Wino jest obecnie jednym z najlepiej zbadanych środków spożywczych, głównie ze względu na to, że należy do najstarszych napojów znanych ludzkości. Literatura i publikacje medyczne nie zostawiają złudzeń – wino jest zdrowe. Warto je pić między innymi po to, aby pozytywnie wpłynąć na układ krwionośny oraz sercowo-naczyniowy. Tu największą rolę do odegrania ma wino czerwone, któremu przypisuje się najwięcej dobroczynnych cech, a nauka te wnioski jednoznacznie potwierdza.

Ważna jest systematyczność. Wino czerwone spełnia bowiem funkcje profilaktyczne – należy pić je regularnie, jeśli chcemy, aby było ono skuteczne jako sposób na zapobieganie poważnym dolegliwościom. Niektóre z nich mogą prowadzić do rychłej śmierci. Jedna z największych medycznych cech wina czerwonego to przeciwdziałanie miażdżycy, co ma dalej idące korzystne konsekwencje dla organizmu człowieka. Jeśli będziemy systematycznie spożywać wino czerwone, oddalamy od siebie perspektywę zawału, który jest obecnie jedną z częściej występujących dolegliwości o statusie problemu cywilizacyjnego. Również ryzyko udaru mózgu będzie zdecydowanie mniejsze, jeżeli w naszym codziennym jadłospisie znajdzie się przynajmniej jeden kieliszek wina.