Bardzo rozległą dziedziną nauki jest enologia, czyli wiedza o winie. Wiąże się to nie tylko z jego historią, jakże rozległą i ciekawą. To także rozbudowane procesy produkcji, przechowywania oraz transportowania tego szlachetnego trunku.

Jest to także szeroki zakres informacji dotyczących gatunków winorośli, ich uprawy, ochrony i owocowania. Na tą wiedzę składają się także metody zbierania owoców, pory roku w jakich się to wykonuje czy choćby odpowiednie kompozycje bukietów smakowych poszczególnych win. Enologia to także umiejętności degustacji i oceny jakości wina.

Cała historia związana w winiarstwem w zasadzie obejmująca czasy starożytne, kiedy już wino było znane człowiekowi. Jak widać jest to bardzo obszerna nauka i nie sposób nawet wymienić wszystko co obejmuje. Jest za to niewątpliwie bardzo ciekawa i mimo swojego ogromu i szerokiego zakresu ma wielu zwolenników.

We Francji na przykład powstał samodzielny, odrębny kierunek studiów, gdzie studenci mogą poddać się nauce tej specjalistycznej dziedzinie. Specjaliści w dziedzinie winiarstwa są bowiem bardzo doceniani i szanowani w świecie wykwintnych win. Bez takich fachowców ciężko byłoby rozwijać tą branżę, organizować konkursy degustacyjne czy też oceniać jakość produkcji winiarni.

Dlatego taki zawód jest i będzie potrzebny póki wino nie przestanie być produkowane i konsumowane, na co się raczej nie zanosi. W zasadzie towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów i jego pozycja nie słabnie na stołach ludzi na całym świecie.