Kupując wina francuskie nie sposób nie zwrócić uwagę na to, z jakiego regionu pochodzą. Czynnik ten ma decydujące znaczenie w uzyskaniu końcowego efektu. Warto wspomnieć, że każdy region winiarski produkuje wina o charakterystycznym, a zarazem unikalnym smaku. Jest to możliwe nawet przy użyciu tych samych szczepów winogron.

Podróż po francuskich winnicach warto rozpocząć od Alzacji. Region ten specjalizuje się głównie w produkcji win wytwarzanych z jednego szczepu. Alzacja znana jest głównie z produkcji wina białego. Kolejnym etapem w podróży jest Burgundia. Słynie ona z długiej tradycji winiarskiej. Trzeba bowiem wspomnieć, że wina znane były tutaj już w czasach rzymskich. Nic zatem dziwnego, że Burgundia wyspecjalizowała się w produkcji wysokiej jakości win. Na terenie Burgundii znajdziemy liczne winnice. Każda z nich produkuje różne rodzaje trunków. Konkurencją dla tego regionu będzie Bordeaux. W tym właśnie regionie produkcja wina znana była już od czasów rzymskich. Obecnie Bordeaux przez wielu znawców uważany jest za jeden z najistotniejszych regionów winiarskich na całym świecie. Największą różnorodnością w produkcji win cechuje się dolina Loary. Jest to spowodowane tym, że obszar ten dzieli się dodatkowo na kilka mniejszych podobszarów. Każdy z nich zajmuje się wytwarzaniem odmiennych smakowo rodzajów wina. W dolinie Loary wytwarzane są zarówno białe, czerwone, jak i różowe wina. Wymieniając francuskie regiony winiarskie nie sposób nie wspomnieć również o Prowansji czy Szampanii.