Pisząc o regionach chilijskich nie sposób nie wspomnieć o Maipo Valley. Ten region słynie z wieloletniej tradycji w uprawie win. Winorośle sadzone tu były już w XIX wieku. W dodatku niemal od samego początku wina produkowano wyłącznie z dobrej jakości szczepów. Warto również wspomnieć o tym, że wiele tutejszych winnic ma bardzo nowoczesny charakter. Wykorzystuje się najlepsze sposoby na wytwarzanie wina, co skutkuje światowa klasą chilijskich trunków. Ponadto region Maipo Valley jako jeden z pierwszych zaczął stosować uprawy biologiczne. Gdzie położona jest Maipo Valley?

Region ten znajduje się w bliskim sąsiedztwie z Santiago. Maipo Valley to jeden z największych regionów winiarskich. Klimat zalicza się do ciepłych i umiarkowanych. Ilość opadów jest tutaj większa niż w przypadku pozostałych regionów. Jednakże często opady te są niewystarczające do nawodnienia wszystkich terenów. Do najpopularniejszych tutaj szczepów winogron zaliczają się cabernet sauvignon, merlot bądź chardonnay.

W Maipo Valley znajduje się wiele światowej sławy winnic. Do jednych z nich zalicza się chociażby Antiyal. Winnica ta znana jest przede wszystkim z upraw ekologicznych. Z kolei jedną z najstarszych winnic zalicza się Viña Canepa. Wina produkowane są tutaj od przeszło 80 lat. Do najbardziej znanych marek pochodzących z tej winnicy zalicza się Hacjenda St. George. Winnica Viña Carmen to kolejny przykład wdrożenia upraw bio. W winnicy tej do produkcji win wykorzystuje się głównie cabernet oraz chardonnay.