Niektórzy klienci wybierają się do sklepów winiarskich celem nabycia wina, które można przechowywać. Kolekcjonerzy i koneserzy win muszą jednak pamiętać o tym, żeby odpowiednio przystosować pomieszczenie, w którym takie wino ma być przechowywane. Ważne, żeby zapewnić odpowiednią wysokość temperatury i poziom wilgotności powietrza. Równie istotne jest to, że nie każde wino nadaje się do przechowywania. Dobry sprzedawca z pewnością doradzi nam, które wina mogą leżakować przez wiele miesięcy, a nawet lat.

Wśród wielu osób panuje przekonanie, że długie leżakowanie korzystnie wpływa na właściwości wina. Dotyczy to zarówno walorów smakowych, jak i zapachowych. Specjaliści o winie, które może być przechowywane mówią, że ma on potencjał dojrzewania. Ten z kolei zależy od kilku czynników. Do jednych z nich trzeba zaliczyć ilość garbników, kwasowość, a nawet rocznik. Wbrew powszechnym przekonaniom, tylko nieliczne wina można z powodzeniem przechowywać w piwniczce bądź innym przystosowanym do tego miejscu. Jeśli do realizacji tego celu wybierzemy nieodpowiednie wino, będzie skutkowało to pogorszeniem m.in. świeżości czy aromatu.

Uważa się, że do dłuższego przechowywania nadają się takie wina, jak wina białe z Burgundii. W przypadku czerwonych win przechowywać można wina z Piemontu lub Toskanii. Trzeba jednak pamiętać, że tego typu wina należy dobierać ostrożnie. Jeśli chcemy kupić wino przeznaczone do dłuższego przechowywania, lepiej zdecydować się na ich zakup w specjalistycznych sklepach.