Wino można podawać nie tylko do obiadu czy kolacji, ale także odpowiednio dobrane idealnie dopełni kompozycję smaku ciast, tortów i deserów. Oczywiście, wybór nie jest łatwą sztuką, dlatego warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, którymi rządzi się podawanie wina do deseru. Istotne jest, aby prawidłowo ocenić, jak bardzo słodki jest deser.

Od tego będzie zależało, jakie wino podamy. Najważniejsza zasada mówi, że wino powinno być przynajmniej w takim samym stopniu słodkie jak serwowany deser. Jeśli deser będzie słodszy, wrażenie kwasowości będzie nieuniknione.

Najbardziej intensywne wina należy podawać z deserami, których głównym składnikiem jest czekolada. Ważne jest także, aby wino nie zdominowało deseru. Wina półsłodkie i doskonale wydobędą smak owoców czy bardziej stonowanych ciast.

Szukając wina do deseru, warto kierować się tymi samymi smakami, które znajdą się na talerzu. Do deserów z nutą cytryny należy wybierać wina o podobnym aromacie. Warto pamiętać, że na sklepowych półkach mamy wina słodkie białe i czerwone, Te pierwsze mają bardziej smak soku, a te drugie nalewki, co także jest ważne przy wyborze.

Należy wiedzieć, że desery z białą czekoladą, bitą śmietaną czy kremem świetnie komponują się z winami słodkimi białymi, podobnie jak lody i owoce. Ściśle mówiąc, ważne, aby deser był lekki i słodki. Z kolei wina słodkie czerwone lepiej pasują do cięższych deserów, takich jak: piernik, ciasta z ciemną czekoladą, desery korzenne.

Wina półsłodkie będą świetnym uzupełnieniem do budyniu, a wytrawne dobrze przełamią smak ciasta drożdżowego, co jest wyjątkiem od wcześniej wspominanej reguły.