Z jabłkami, z imbirem, francuska, po żydowsku, po seczuańsku – dań z kaczką w roli głównej można przyrządzić wiele. Jednak należy pamiętać, że nie każde wino będzie do tej potrawy pasować, gdyż mięso z kaczki wymaga doborowego towarzystwa. Oto kilka wskazówek, jak dobrać odpowiednie wino do dania z kaczką, aby podkreślić walory smakowe.

Jako, że mięso z kaczki jest kruche i dosyć tłuste oraz charakteryzuje się specyficznym, dość intensywnym aromatem wiele win potrafi sprostać wymaganiom. Najlepszym rozwiązaniem jest zaserwowanie wina czerwonego wytrawnego, choć podanie wina białego nie będzie błędem. Należy jednak zwrócić uwagę na odmianę wina oraz sos, w jakim podawana jest kaczka.

Kaczka pieczona będzie rewelacyjnie smakować z mocnym winem czerwonym, jak na przykład syrah bądź merlot. Warto sięgać po wina dojrzewające, ponieważ mają bardziej wyrazisty smak. Są cięższe i bardziej wyrafinowane, zatem w kompozycji z kaczą będą smakować wyśmienicie.

Można je także wykorzystać do przygotowania sosu do kaczki. Białe wino wytrawne z Bourdeaux, sauternes i barsac dobrze komponuje się z kaczką z pomarańczami. Z kolei do kaczki pieczonej z jabłkami sprawdzi się wino z pinot gris.

Natomiast do dania z pikantnym sosem najlepiej pasują wina o intensywnym, mocno korzennym aromacie. Warto jednak pamiętać, że dobór wina do potrawy to także kwestia indywidualnego smaku. Nie każdy lubi wytrawne wina czerwone.

W takich sytuacjach warto poszukać odpowiedniej odmiany wśród win białych.