Wydawać by się mogło, że kolor wina jest tak oczywistą sprawą, że każdy zna odpowiedź na to pytanie. Każdy amator, który nawet nigdy nie miał przyjemności picia tego trunku, wymieni dwa charakterystyczne gatunki, jakimi są wina białe oraz czerwone. Po głębszym zastanowieniu stwierdzi, że jest ich jednak trzy, bo jeszcze różowe.

Okazuje się jednak, że jest inaczej, uczestnicy degustacji win są wstanie wymienić o wiele więcej. Dlatego tez warto korzystać z takich prezentacji, na których nie tylko poznamy wyjątkowe smaki, ale również odkryjemy nieznane dotąd barwy w kieliszku. Do tych już najbardziej poznanych i zasmakowanych kolorów, dołączają coraz częściej te bardziej wyrafinowane, zdecydowanie mocniejsze lub wręcz odwrotnie niezwykle słabe gatunki.

Podczas wyboru tematyki degustacji możemy zdecydować się na marokańskie klimaty, choć wydawać by się mogło, że tamtejsze wino powinno być kolorowe, ciepłe, wręcz kwieciste, jest jednak inaczej. Wino powstające w Maroko, przybiera ciekawą barwę szarości, ale jego smak zalicza się do tych najlepszych. Natomiast degustując typowo francuskie wina, może się okazać, że i ono ma jeszcze inną barwę, a mianowicie przybiera słoneczny żółty kolor, o charakterystycznym mocnym aromacie.

Wywodzące się natomiast wina z Portugali to kolejny przykład tęczowej palety barw. To bardzo drogie, orzeźwiające wino ma barwę zieleni. Istnieje jeszcze jedna odmiana, którą jest pomarańczowa barwa tego alkoholu, to typowo gruziński trunek.

Jak widać podczas specjalnie przygotowywanej degustacji, można odkryć nieznane wcześniej, wręcz nieprawdopodobne gatunki.

aminokwasy restauracje w jarocinie