Zdaniem wielu lekarzy oraz dietetyków, spożywanie wina w umiarkowanych ilościach jest bardzo korzystne dla zdrowia. W szczególności dotyczy to układu krążenia. Lampka wina do obiadu jest jak najbardziej wskazana. Jednakże kupno wina wcale nie jest takie proste. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o ogromnej różnorodności wina. Na półkach sklepowych znajdziemy wina białe, czerwone, wytrawne czy słodkie. Które z nich będzie dla nas najbardziej odpowiednie?

Nie warto eksperymentować, tylko dokładnie przeanalizować nasze preferencje. Początkowo dobrym wyborem mogą okazać się wina półwytrawne bądź półsłodkie. Jest to forma pośrednia między winami słodkimi i wytrawnymi. Większość osób preferuje wina czerwone, dlatego to właśnie od nich można rozpocząć przygodę z winem. Nie bez znaczenia jest również wiedza teoretyczna. Przed zakupami w sklepie winiarskim, warto poczytać odnośnie szczepów winogron czy właściwościach wina pochodzącego z konkretnego regionu. Na tej podstawie można będzie przeprowadzić wstępną selekcję.

Ważną kwestią będzie rocznik wina. Niektóre wina będą wymagały leżakowania. Inne z kolei przeznaczone są do bezpośredniej konsumpcji. Jeśli mamy trudności we właściwej ocenie wina, najlepiej zapytać się doświadczonego sprzedawcy. Pewnym sposobem eliminacji poszczególnych gatunków z pewnością jest cena. Już na jej podstawie możemy odrzucić niektóre propozycje. Zwróćmy uwagę na to, czy wina przechowywane są w odpowiednich warunkach.